Wyposażenie cukierni – niezbędne elementy

Słodkości od dawna cieszą się ogromną popularnością. Nic dziwnego zatem, że powstaje wiele cukierni – aby jednak mogły dobrze prosperować, ważne jest odpowiednie wyposażenie lokalu. Jakie elementy są zatem niezbędne?

Umiejętności, doświadczenie i wyposażenie cukierni

Dla miłośników deserów i łakoci wymarzonym biznesem będzie inwestycja w cukiernię – autorskiej albo na bazie franczyzy. Wymagane są jednak spore umiejętności zarówno w przyrządzaniu ciast i innych słodkości, ale także doświadczenie w prowadzeniu działalności i wyposażenie cukierni.

Warto wcześniej je zaplanować, gdyż wpłynie to znacznie na komfort pracy. Poza odpowiednim piecem czy szafą chłodniczą ważne są też dodatki typu syfon do bitej śmietany, maszyna do przyrządzania lodów, wydajny blender itd. Poniżej kilka praktycznych porad, jak urządzić cukiernię.

Słodkości to nie wszystko?

Urządzając cukiernię, przede wszystkim zdecyduj, co chcesz serwować swoim gościom –ciasta, lody, tiramisu, sałatki owocowe lubią towarzystwo kawy. Zresztą na jej bazie przyrządzisz także inne desery – wystarczą naboje do syfonów do bitej śmietany, aby przygotować kawę mrożoną lub cafe moca stylowo udekorowaną.

Na całym świecie ogromną popularność zdobywają przede wszystkim lokale łączące w sobie cechy cukierni oraz kawiarni. W zasadzie trudno znaleźć miejsce, w którym do kawałka ciasta nie otrzymamy kawy z ekspresu. Wtedy jednym z kluczowych elementów powinien być profesjonalny ekspres wysokiej jakości – musi być wydajny i wytrzymały. Większość gości do pysznych wypieków zamawia delikatne cappuccino albo aromatyczne espresso.

Coraz częściej cukiernie łączone są także z wypiekami wytrawnymi – można wstąpić po chleb na zakwasie, a przy okazji skusić się na domowe ciasta lub smakowite drożdżówki, idealne na drugie śniadanie w szkole lub w pracy. Zastanów się zatem nad przeznaczeniem swojego lokalu, gdyż od tego zależy wyposażenie cukierni i wybór konkretnego sprzętu.

Przygotuj listę zakupów

Jeśli już ustalisz, jaki lokal chcesz prowadzić, zrób listę potrzebnych sprzętów – będzie to z pewnością wysokiej jakości piec piekarniczy, witryny cukiernicze, stoły i lady chłodnicze, wałkownice, automaty do lodów, czekoladziarki, akcesoria dla baristów, ale także wagi i miarki kuchenne, wydajny blender do sosów, koktajli i smoothie, dekorator do torów i ciast, wyciskarka do soków ze świeżych owoców, gofrownica, szpatułki, syfon do bitej śmietany, maszyny i gałkownice do lodów i sorbetów, formy, blaszki, rękawy cukiernicze, pędzelki, noże do ciasta itd.

Jeśli zdecydujesz, że chcesz wprowadzić także część z wypiekami wytrwnymi, będziesz potrzebować jeszcze więcej akcesoriów – konieczny będzie uniwersalny mikser spiralny, piec modułowy piekarniczy, wózki do studzenia pieczywa, młynek rozdrabniający itd. Dopiero odpowiednio przygotowany i wyposażony lokal da Ci szansę podbić podniebienia klientów, a akcesoriów i gadżetów niezbędnych amatorom wypieków nie brakuje.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here