Zmywarka do restauracji – jaka powinna być?

Czyste naczynia są podstawą w każdej szanującej się restauracji czy kawiarni. Większości z nas zdarzyło się jednak chociaż raz w życiu, zauważyć na szklance lub sztućcach w lokalu ślady szminki czy zaschnięty brud. W takiej sytuacji mamy świadomość, że podane nam naczynia zostały źle umyte, a lokal nie dba o czystość. Zwykle kończy się to ostatnią wizytą w danym miejscu i nawet najlepsze jedzenie nie zabija niesmaku sytuacji. Przedstawiamy kilka podstawowych rad, jak uniknąć wpadki jako właściciel takiego lokalu i serwować gościom zawsze odpowiednio przygotowane naczynia. Czynności te nie są trudne i czasochłonne, ale wymagają nieco planowania. Podstawą dobrego mycia w restauracji są zawsze profesjonalne zmywarki gastronomiczne.

Ręczne mycie naczyń w restauracji

Zmywak to wciąż popularne rozwiązanie w gastronomii. W przypadku mycia ręcznego, podstawą jest przygotowanie odpowiedniego stanowiska. Zaleca się zamontowanie dwukomorowych zlewów oraz podłączenie wysokiej wylewki z giętkim wężykiem zakończonym perlatorem. Drożność odpływu jest kluczowa, dlatego należy ją sprawdzić bardzo dokładnie. Naczynia moczy się w pierwszej komorze z odpowiednim detergentem. Zbyt mała ilość nie rozpuści brudu, a zbyt duża będzie wymagała dłuższego płukania. Druga komora służy wyłącznie do spłukiwania naczyń czystą wodą. Po umyciu należy dodatkowo poddać naczynia dezynfekcji. Tylko w ten sposób jesteśmy w stanie zapewnić im odpowiednią czystość i pozbyć się drobnoustrojów.

Nieoceniona pomoc zmywarki w restauracji

Przy dużej ilość naczyń przeznaczonych do mycia, zmywarka gastronomiczna będzie o wiele lepszym rozwiązaniem. Pomaga zaoszczędzić spore ilości wody i czasu. O zmywarki należy jednak odpowiednio dbać. Podstawą jest regularne oczyszczanie filtra zmywarki oraz usuwanie resztek z naczyń przed myciem, ponieważ mogą one zatkać odpływ.

Zmywarki gastronomiczne mają tą przewagę nad ręcznym myciem, że naczynia automatycznie poddawane są wyparzaniu, czyli dezynfekcji. Dzięki temu zyskujemy w pełni bezpieczną dla konsumentów zastawę stołową.

Zmywarka gastronomiczna – która najlepsza do restauracji?

Istnieją różne rodzaje zmywarek. Zmywarka do restauracji musi być dobrze dopasowana do potrzeb i wielkości lokalu. Jeśli w lokalu serwowane są wyłącznie drinki i napoje – bary – najlepszym rozwiązaniem będzie dedykowana zmywarka do szkła. Maszyny tego typu skonstruowane są tak, aby jak najbardziej ograniczyć niszczenie tego delikatnego materiału – jego rysowanie, pękanie czy matowienie. Dzięki temu kieliszków i kufli można używać znacznie dłużej.

W przypadku małych punktów gastronomicznych, świetnym rozwiązaniem mogą okazać się zmywarki podblatowe. Jest to najbardziej uniwersalny rodzaj zmywarki. Można w niej umieścić większość naczyń, jednak jest za mała na mycie garnków. Najlepiej sprawdzi się w barach, pizzeriach oraz średnich restauracjach.

Dla większych restauracji i domów weselnych najbardziej sprawdzi się zmywarka kapturowa. Można do niej włożyć duże ilości brudnych naczyń o dużych gabarytach.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here